Är det farligt att fastna i en hiss?

åka hissen

Hur många gånger har man inte sett på film där hissen helt plötsligt stannar, det blir mörkt och sedan faller hissen fritt och alla dör. Dock är det inget som skulle kunna ske med hissarna i verkligheten. Det är nämligen så att om det skulle vara så att linorna på hissen skulle gå av, så finns det säkerhetsanordningar som låser fast den vid rälsen som hissen åker på. Det finns en dubbel säkerhet på linorna, om en går av så ska den fortfarande kunna hålla hissen. I Sverige är det dessutom krav på att hissar ska få service genom hissföretag. Bor du i vår huvudstad så finns det hissföretag Stockholm. Service sker efter hur mycket hissen används. Det kan vara allt från någon gång i veckan till fyra gånger om året.

Om man fastnar i hissen då?

Många är även rädda för att fastna i en hiss. Att det är trångt och att luften ska ta slut. Dock är det så att luften kan inte ta slut i en hiss. Sedan är det som så att sedan 2007 så är det lag på att alla hissar som byggs måste ha en nödtelefon. Ibland kan de dock vara så att de inte fungerar. Men det ska finnas nödsignal som låter ut i trappuppgången. 

Det man ska tänka på är att inte gå in fler människor i hissen än vad det står att det får plats. Då kan hissen tappa fästet och rutscha nedåt.

9 Nov 2019