Vem ärver båten?

Varför ska ett testamente vara bra? Det är en fråga som många ställer sig. Ens partner ärver väl allt när man dör, eller? Nej riktigt så enkelt är det faktiskt inte. Och har du barn från ett tidigare förhållande så blir det ännu krångligare. Den där segelbåten du och din fru köpte för 5 år sedan, som idag har en plats vid en brygga med pontoner, kanske måste säljas den dag du dör för att täcka arvet till de barnen och så var det ju inte tänkt. 

Att upprätta ett testamente är alltid den bästa vägen att gå, då vet du att dina tillhörigheter och dina pengar tillfaller den person du hade planerat och inte till ett särkullbarn som du kanske inte ens har någon kontakt med. 

Tre sätt att skapa ett testamente

Det finns några olika sätt att gå. Det enklaste är att gå till en advokat som jobbar med testamenten och se till att de skapar ett åt dig. Tänk på att du bör ha stenkoll på dina tillgångar så att det inte blir några frågetecken. Att anlita en advokat kostar en del, men du vet att det blir rätt. 

Du kan också skriva det på helt egen hand. Du kan ladda hem mallar på nätet för att få hjälp men det som är absolut viktigast är att det måste bevittnas för att vara giltigt. 

Om du inte har några särkullbarn eller andra släktingar som du tror kommer att ställa till med problem så kan du skriva en önskan om hur du vill ha det. Då behövs inget vittne, men det kräver att dina efterlevande respekterar din vilja. 

27 Mar 2024