En dag på ett äldreboende

När man blir äldre tänker man allt mer på döden men så måste det inte vara. En dag kan vara helt fantastisk även om man vet att man närmar sig livets sista dagar och man behöver hjälp med det mesta. En ung kvinna, som går en utbildning till vårdbiträde, fick i uppdrag att berätta om en dag på ett äldreboende. Så här skrev hon.

En typisk arbetsdag på ett äldreboende

Morgonen börjar med att vi gör i ordning frukosten. Vi dukar fram och förbereder maten och sedan är det dags att välkomna de äldre och se till att de får en bra start på dagen. Vissa kommer för egen maskin medan andra behöver mer hjälp att ta sig upp och komma i ordning och vi gör alla vårt bästa för att alla våra vårdtagare ska få en så bra morgon som möjligt.

Efter frukosten är det dags för aktiviteter! Vi planerar roliga och meningsfulla sysselsättningar för de boende, allt från bingo och läsning till promenader i trädgården. Det är fantastiskt att se hur glada och engagerade de blir av att delta i aktiviteterna. De som hellre sitter kvar och ser på TV får göra det medan de som vill ha mer aktivitet får den möjligheten.

Under förmiddagen tar vi också hand om de praktiska uppgifterna. Vi städar och gör rent, hjälper till med personlig hygien och medicinering, samt ser till att alla har det bra och känner sig trygga och bekväma.

Lunchen kommer på en vagn och serveras. De som inte kan äta på egen hand får hjälp av oss, och vi ser till att alla får i sig tillräckligt med mat - och givetvis en kopp kaffe på maten också. 

Eftermiddagen fortsätter med fler aktiviteter och socialt umgänge. Vi kanske har en musikstund eller en pysselstund där vi får utlopp för vår kreativitet tillsammans med de boende.

Innan kvällen kommer ser vi till att alla har ätit middag och att de är bekväma och redo för natten. Vi säger godnatt och önskar dem en fridfull sömn innan vi avslutar arbetsdagen och går hem. 

16 Mar 2024