Går det komma över tandläkarskräck?

 

Tydligen är det så mycket som varannan vuxen svensk som känner ångest inför att gå till tandläkaren. Det är även cirka 5 % som har en svår tandvårdsfobi. Att lida av tandläkarskräck är inte kul, men det går att komma förbi det. Tänkte dela med mig av ett par tips på hur.

Så övervinner du din tandläkarskräck

Först och främst, gå till rätt tandläkare. Det finns en bra tandläkare Kista till exempel. Det finns även tandläkare som är specialiserade på tandvårdsrädda patienter och som kan hjälpa dig som är rädd. 

Det är även viktigt att du pratar med din tandläkare om att du är rädd. Det kan göra att du får längre tid hos tandläkaren, samt att behandligen anpassas efter dig.

En annan sak du kan göra är att ta med en vän eller familjemedlem som stöd. Det kan vara skönt att ha dem som stöttar dig.

Ett annat sätt att komma över det är att använda lugnande läkemedel inför behandlingen. Det kallas för sedering och det beslutet tar du tillsammans med din tandläkare. 

Det finns även möjlighet att få lasertandvård om det är känslan och ljudet från borren som du har det svårt för.

Om du har tandläkarskräck är det bra att ta itu med det. Stanna inte hemma och låt bli att kolla dina tänder. Det kan göra att du drabbas av en massa hål eller en tandsjukdom. Det är viktigt att besöka tandläkaren. Så som sagt, välj en bra tansläkare och förklara läget så hjälper de dig!

 

 

 

25 Jan 2020