Planera din begravning

Många ser till att de har gjort sitt testamente i god tid, det så att det blir rätt den dagen man dör. Men det är inte det enda man kan ordna med. Det går faktiskt att planera sin egen begravning. Det är ett sätt att underlätta för dina anhöriga den dagen du går bort. Du får även din sista vilja hörd så att säga. Så att inte dina anhöriga står där och väljer mellan direktkremering Stockholm eller jordfästning. Om du skrivit vad det är du vill ha, så kan de gå efter det. 

Du kan skapa ett dokument där du skriver vad för begravningsceremoni du önskar, vad för musik det ska spelas och om det ska finnas ett särskilt program begravningsceremonin.

Andra saker du kan bestämma är om det ska vara annons i tidningen, kista eller urna, vad för kläder du vill begravas i och om du vill ha med dig saker då du begravs.

Hur får anhöriga reda på din vilja?

Du kan planera på många sätt men det måste finnas papper på det du önskar. Det så att dina anhöriga får tillgång till det då du dör. Du kan så klart skriva det på papper och spara hemma, eller så väljer du en av alla arkivtjänster som finns. Det finns bland annat Lavendla-arkivet, Vita Arkivet och Livsarkivet. 

Det kan vara bra att planera sin begravning oavsett ålder, för man vet ju aldrig när det är dags att lämna detta livet!

25 Apr 2021