Vad händer med mina saker när jag dör?

Att vi alla ska dö är lika säkert som att platta tak läcker, amen i kyrkan och att ingen undkommer skatt! Men du kanske funderar på vad som kommer att hända med dina saker när du lämnat jordelivet? Kanske har du köpt fina lampor du inte vill ska slängas, eller en soffa som var ganska dyr. Här får du tips på hur du kan gå tillväga för att dina saker ska få leva vidare även efter att du själv gått bort. 

Börja med att skriva en lista

Skriv ner alla de saker du äger som du vill ska leva vidare efter din död. Bakom varje sak som du listat kan du sedan skriva vad du vill ska hända med den. Det kan se ut ungefär så här:

  • Lampor i vardagsrum - Ge bort till second handbutiken
  • Soffa - Ge till Anders och Lisbeth
  • Mattor i kök - Ge till Bengt

De efterlevande kommer att vara otroligt tacksamma om du själv tagit dig tiden att lista de saker som du anser är värda något. Kläder och saker som porslin kanske inte är så noga vad som händer med så de kan du skippa. 

Ett annat tips är att döds-städa redan nu. Det du aldrig använder kan du ge bort, sälja eller slänga. Ju färre prylar som finns kvar när du dör desto bättre för de som ska ta hand om allt åt dig. Bjud gärna in dina släktingar när det är dags för den städningen för de kanske hittar saker de vill ha. 

21 Feb 2022