Vem städar åt dödsboet?

När en närstående avlider är det en jobbig tid som innefattar många känslor. Det uppkommer också en hel del praktiska saker som måste lösas. Din släkting kanske hade ett djur som måste tas omhand, en bil på avbetalning som måste lösas eller en lägenhet som måste städas. Hur löser man alla de praktiska sakerna utan att bryta ihop? Vi tipsar:

Djuren

Det är inte als ovanligt att en person som avlider har ett eller flera husdjur. Det är vanligen katter och hundar. Börja med att kolla med släkt och vänner om någon har plats i sitt hem och hjärta. Är det omöjligt så kolla med djurhärbärgen som kan hjälpa till med omplacering. Är hunden/katterna gamla och sjuka kan det vara läge att överväga avlivning men det bör i så fall vara den allra sista utvägen. Att släppa djuren i det fria är ALDRIG ett alternativ. 

Städningen

Det är dödsboet som ska se till att en slutstädning utförs. Det är alltså inte ditt ansvar som anhörig även om det känns mest rätt att man ser till att lägenheten är snygg när nycklarna återlämnas. Du kan boka dödsbostädning via ett städbolag för att själv slippa städa. Den kostnaden tar man sedan ut dödsboets tillgångar. Tänk på att RUT-avdrag aldrig kan göras efter att en person avlidit så man får en faktura på hela kostnaden för både arbete och material som går åt. 

Fordon

Om den avlidne har ett leasingavtal kan man välja att lämna tillbaka bilen i förtid. Det brukar inte uppstå extra kostnader. Du kan också be om att få ta över leasingavtalet. har den avlidne en bil på avbetalning så kan du antingen ta över dessa avbetalningar, eller sälja bilen för att täcka lånekostnaden. 

10 Mar 2020